Mondhygiëne

Naast de reguliere tandheelkunde, besteden wij veel aandacht aan de mondhygiëne van onze patiënten.

Een gezonde mond bestaat uit tandvlees dat strak om de tanden en kiezen heen zit, roze van kleur is en niet bloedt.

Als wij eten of drinken vormt zich op de tanden en kiezen een dun laagje. Dit noemen wij tandplak. Door dagelijks goed poetsen kan deze tandplak snel verwijderd worden. Als de tandplak te lang op het gebit blijft zitten, kan de tandplak door stoffen uit het speeksel hard worden en zo ontstaat tandsteen.

Tandplak en tandsteen op de tanden en kiezen veroorzaken ontsteking van het tandvlees. Bloedend, gevoelig tandvlees en een slechte adem zijn het gevolg (gingivitis). Bij gingivitis zal het gebit grondig gereinigd worden en vervolgens zal er een uitgebreide instructie gegeven worden voor een dagelijks goede reiniging.

Als de ontsteking langere tijd aanwezig is, kan deze zich uitbreiden naar het onderliggende kaakbot. Dit bot wordt langzaam aangetast door bacteriën in tandplak en tandsteen (parodontitis). Uiteindelijk kunnen tanden en kiezen los gaan staan en tenslotte uitvallen. Het tandplak en/of tandsteen zit nu ook onder het tandvlees. Zelf reinigen kan dus niet meer. De behandeling bestaat uit een uitgebreide gebitsreiniging. Meestal zijn hier meerdere afspraken voor nodig. U zult per behandeling op de hoogte gehouden worden van de resultaten en vorderingen. Waar nodig zult u extra instructies krijgen om uw mondhygiëne te optimaliseren en op peil te houden. Ongeveer drie maanden na de laatste behandeling zal er opnieuw een onderzoek (parodontiumstatus) worden verricht. Hieruit zal blijken of de behandeling het gewenste resultaat heeft gehad. Vaak is dit het geval.

Soms herstelt het gebit zich na de behandeling niet voldoende. De mondhygiënist kan dan besluiten om een bacteriologisch onderzoek uit te voeren. Er wordt dan een kweek gemaakt en het laboratorium zal bepalen welke bacteriën er in de mond aanwezig zijn. Eventueel kan antibiotica voorgeschreven worden als ondersteuning van de behandeling om zo alsnog het gewenste resultaat te bereiken.